Sosiaalista mediaa käyttävät kaikki, mutta se myös muuttuu jatkuvasti. Se, mikä oli vielä eilen alan parasta tarjontaa, voi olla tänään menneen talven lumia ja juuri tästä syystä onkin hyvä katsahtaa hieman mitkä ovat tämän hetken suosituimpia ja mielenkiintoisimpia sosiaalisen median kanavia.
Seuraavien trendien ymmärtämisestä ja ennakoinnista on hyötyä erityisesti yrityksille, jotka yrittävät tavoittaa ihmisiä, mutta myös yksityishenkilöiden näkökulmasta on mielenkiintoista tietää enemmän tämän hetken suosituimmista sosiaalisen median kanavista.
Facebook on kaikille tuttu ja se on ylivoimaisesti yksi suosituimpia sosiaalisen median kanavia, ei varmasti tule suurena yllätyksenä monelle. Facebook on monella tavalla suurin sosiaalisen median sivusto. Ensinnäkin sillä on eniten käyttäjiä ja se on nimeltään tunnetuin. Mark Zuckenbergin perustamalla Facebookilla on hurjat 1,59 miljardia kuukausittaista käyttäjää. Sivusto käyttää myös yli miljoona yritystä omaan markkinointiinsa suoraan omien sivujensa kautta perinteisen mainonnan lisäksi.
Twitter on jo pitkään kirinyt Facebookia suosiossaan ja nykyään se on myös arkipäivää Suomessa. Vaikka Twitter sallii vain 140 merkkisten viestien lähettämisen, on sen verkostoitumismalli sen menestymisen salaisuus.
Siinä missä Facebookin viestit eivät ole tarkoitettu hirveän pitkälle levitettäväksi, enemmänkin omalle lähipiirille, on twiittien tarkoitus levitä teeman eikä läheisyyden mukaan. Twitterin risuaidat ovat mahdollistaneet sen, että koko maailma voi seurata yhtä aihetta. Eikä se päde pelkästään julkkiksiin ja suuriin tapahtumiin, vaan myös pienemmät yhteisöt voivat helposti yhdistyä keskustelemaan twitterissä jakaen esimerkiksi harrastuksellista tietouttaan ympäri maailman.
Linkedln on yksi sosiaalisen median edelläkävijöitä ja se on ollut toiminnassa Twitteriä ja Facebookkia pidempään. Siinä missä Facebookin ja Twitterin teemat ovat tyystin käyttäjiensä valittavissa ja armoilla on Linkedln tarkoitettu puhtaasti ammatilliseen verkostoitumiseen. Sivusto löytyy 24 eri kielellä ja sillä on yli 400 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.
Linkedln onkin erinomainen sosiaalisen median alusta heille, jotka haluavat verkostoitua ammatillisesti tai tulla yritysten löytämäksi.
Google+
Vaikka Google+ ei ole koskaan kyennyt saavuttamaan sosiaalisen median jättiläisen statusta, on silläkin paikkansa nokkimisjärjestyksessä. Itse asiassa sen paikka on suhteellisen korkealla sosiaalisen median paalupaikoilla, mutta sen käyttäjälukuja on vielä vaikea arvioida, sillä se on monelle vain pakotettu sähköposti lisäosa.
YouTube
YouTube sen sijaan on oman alansa huippua. Siinä missä Vimeo on tunnettu videoidensa laadusta, on YouTube ollut audiovisuaalisen sosiaalisen median ehdoton edelläkävijä. Vuonna 2005 entisten PayPalin työntekijöiden perustama sivusto on nykyään Googlen omistuksessa.
YouTuben menestyksestä kertoo paljon se, että vaikka se on yritys, joka ei tuota mitään muuta kuin alustan muiden tekemälle materiaalille oli sen myyntihinta 1,65 miljardia dollaria. Käsittämätön hinta johtuukin palvelun miljardista kuukausittaisesta käyttäjästä ja onkin Googlen jälkeen myös toiseksi suosituin internetin hakukone.
2010 perustettu Pinterest on sosiaalisen median suurien tekijöiden joukossa suhteellisen nuori, mutta ei suinkaan ilman vaikutusvaltaa. Pinterestissä käyttäjä kykenee merkkaamaan omat kiinnostuksensa aiheet ja näin saada jatkuvasta itselleen mieleistä sisältöä puutarhurionnista aina rakettitieteeseen.
Pinterestin 100 miljoonan käyttäjän raja meni rikki jo 2015 ja sen suosio on jatkuvassa kasvussa, sen sisällön vain parantuessa kasvamisen myötä.
Instagram on Pinterestin tapaan vuonna 2010 perustettu ja tämän lisäksi kahta yhdistää se, että molemmat ovat visuaalisen sosiaalisen median tarjoajia. Instagramilla on 400 miljoonaa aktiivista käyttäjää! Alusta toimii teemoittain ja sen käyttäjät monesti seuraavat tiettyjä teemoja, esimerkiksi matkakuvia, muotia taikka ruokakuvia. Sivusto on erityisen tunnettu sen tarjoamista filttereistä, joilla voi muokata sinne ladattuja valokuvia. Tämän lisäksi sivusto tarjoaa muitakin kuvankäsittelymahdollisuuksia ja näin puhelinkameroiden kuvat ovat muuttuneet taiteeksi.
Tumblr
Tumblr on yksi mielenkiintoisimmista sosiaalisen median kanavista, mutta myös yksi vaikeakäyttöisimmistä. Sivusto tarjoaa monenlaisia erilaisia tapoja kommunikoida. Sivustolle voi laittaa montaa erilaista tekstiä chateistä lainauksiin ja tämän lisäksi sivustolle voi jättää niin videoita, kuvia kuin ääniklippejäkin.
Näin Tumbl ei rajoita käyttäjiensä kommunikaatio- tai ilmaisutapoja, mutta se vaatii hieman enemmän totuttelua. Kuitenkin sivustolla on helppoa jakaa informaatiota ja Tumblrista löytyy yli 200 miljoonaa blogia tehden siitä yhden suurimmista sosiaalisista medioista.
Flickr
Flickr on videoihin ja valokuviin erikoistunut sosiaalisen median alusta. Sivustolla on yli sata miljoonaa käyttäjää, joista moni on ammattivalokuvaajia tai valokuvaharrastajia. Sivustolla jaetaan noin miljoona kuvaa päivittäin ja se onkin hienostuneemman valokuvaamisen ykkössomekanava.
Reddit on sosiaalisen vanhoja tekijöitä ja se toimii yhä vanhoilla internetin etiikan säännöillä uskoen avoimuuden ja vapaan muokkaamisen perusteisiin. Sivustolle rekisteröityneen käyttäjät voivat jakaa suoria linkkejä ja tekstejä, joita sivuston muut käyttäjät voivat äänestää joko ylös tai alas.
Redditistä löytyy todella monipuolisesti eri aiheita ja keskusteluita, joista eniten ’’ylös’’ ääniä saaneet näkyvät etusivulla. Redditissä käyttäjän pitää itse osata etsiä haluamaansa tietoa ja sen käyttäjillä on vahva kulttuuri, joka on spesifisti sidottu Reddittiin.