Vaikka sosiaalinen media on tehnyt kommunikaatiosta helpompaa kuin koskaan, ei kehitystä ole tapahtunut ilman joitain surujakin. Jokaisesta ruususta löytyy piikki eikä sosiaalinen media ole poikkeus.
Sosiaalisesta mediasta on kuitenkin tullut täysin keskeinen ja syrjäyttämätön osa elämäämme, joten näiden ongelmien kanssa on pakko kyetä elämään rationaalisesti ja tiedostaen. Kun ihmiset alkoivat herätä sosiaalisen median ongelmiin, heräsi vanhempien parissa yleistä paniikkia ja moni hylkäsi sosiaalisen median tilinsä.
Kuitenkaan sosiaalisen median välttely ei suinkaan ole ratkaisu sen ongelmiin, vaan sen edut ehdottomasti ovat suurempia kuin sen mahdolliset haitat. Sen sijaan, onkin tärkeää tietää miten sosiaalinen media toimii suuremmassa kontekstissa ja ymmärtää myös mahdollisia seuraamuksia mitä sosiaalisen median käytöstä saattaa tulla.
Moni ei jättää pohtimatta tyystin sosiaalisen median varjopuolia, sillä he hyvin tietävät, ettei ilman sitä voi nyky-yhteiskunnassa elää. Tiedottomuus välttää tuskalta, mutta tieto kuitenkin olisi tässäkin asiassa valttia. Sen sijaan, että sosiaalisesta mediasta kannattaisi rynnätä pois yleisen paniikin vallassa, kannattaa miettiä muun muassa seuraavaksi mainittavia ongelmia ja pohtia itse miten kyetä väistämään suurimmat kompastuskivet.
Muutamia sosiaalisen median ongelmia ovat seuraavat:
-
Hyväksynnän hakeminen
Hyväksynnän hakeminen ei itsessään ole mitenkään uutta. Ihmiset ovat läpi maailman sivun hakeneet hyväksyntää, eikä ihme, olemme aina tarvinneet lauman suojelua ja hyväksyntä on pakollista terveen omakuvan kehittämiseksi. Kuitenkin sosiaalinen media on vienyt tämän inhimillisen tarpeen seuraavalle tasolle.Monen sosiaalisen median käyttö onkin muuttunut siihen, että omaa käyttäytymistä määrää oletettu hyväksynnän saannin määrä. Tällöin sosiaalisen median ’oma identiteetti’ ei enää olekaan oma, vaan hyväksyntää hakeva ’some identiteetti’, joka voi varjostaa omaa tekemistä ja hyvinvointia, sillä ikinä ennen ei hyväksynnän määrän vertailu ole ollut näin helppoa.
-
Vertailu
Nykyään on kovin helppoa nähdä kuinka paljon hyväksyntää muut ovat saaneet itseensä verrattuna, joka voi alentaa omaa hyvinvointia, mutta vertailu ei suinkaan lopu siihen. Sosiaalisen median kautta seuraamme myös entistä tarkemmin muiden tekemisiä. Tarkastelemalla muiden elämien parhaita ja kiillotettuja puolia unohdamme oman elämän rehellisen arvioinnin.Sen sijaan, että sosiaalinen media oikeasti yhdistäisi meitä se monesti saattaa muuttua vain alustaksi, jolla vertailemme itseämme toisiin. Tässä vertailun kilpailussa todellisuus voi helposti vääristyä.
-
Vääriin asioihin keskittyminen
Tärkeisiin asioihin keskittymisen sijaan, esimerkiksi siihen mitä ystävien elämässä tapahtuu ja omien ystävyyksien ylläpitämisen, sosiaalisen median parissa moni herkästi eksyy tuijottamaan vääriä asioita. Näillä väärillä asioilla tarkoitamme tykkäysten ja seuraajien määriä sen sijaan, että keskittyisi olemaan oikeasti sosiaalinen.Sosiaalisen median tehtävä on jakaa tietoa oikeasta maailmasta, ei luoda omaa maailmaansa, joka yhtäkkiä olisi oikeaa maailmaa tärkeämpi. Varo, ettei kaveriesi ja perheesi kuulumisista tule toissijaisia tykkäysten hamstraamiselle.
-
Keskittymisen vaikeutuminen
Sosiaalinen media on täynnä lyhyitä artikkeleita, klippejä ja GIFfejä. Siinä missä internet on täynnä pohtivaa ja opettavaista materiaalia on siihen nykyään monesti vaikeampi keskittyä, kun kaikki tieto annetaan listoina ja helposti pureskeltavassa muodossa.Sikäli helppo ja pureskeltava tieto ei ole pahasta, mutta sälän ja listojen joukosta on vaikea tunnistaa, mikä tieto on hyödyllistä ja mikä turhaa.
-
Tyhjät kaverisuhteet
Sosiaalinen media on mahdollistanut, että kaukana asuviin ystäviin ja perheenjäseniin on entistä helpompi pitää yhteyttä, mutta se on myös mahdollistanut sen, että ulottuvilla voi pitää entistä suurempaa määrää hyvän päivän tuttuja.Nykyään harva jaksaa enää soittaa ihmisille ja käydä oikeaa keskustelua, vaan tarkistaa vain heidän profiilit ja pitää mukamas kaverisuhdetta yllä ilman oikeaa kommunikaatiota. Toki kavereiden profiilit voivat auttaa aloittamaan keskusteluja, mutta on hyvä tiedostaa itse miten näissä tilanteissa toimii.
-
Ajan tuhlaaminen
Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset eksyvät sosiaalisen median pariin työpäivän aikana tai kirjastossa opiskellessaan. Näin ihminen saattaa vahingossa harhautua tekemisistään tunneiksi ja näin menettää aikaa melkein kuin vahingossa.Jos sosiaalisen median käyttäminen tuntuu vievän leijonan osan päivän hereillä olo tunneista, kannattaa sen käyttöä tietoisesti aikatauluttaa. Käytä sosiaalista mediaa esimerkiksi vain ruoka-tunnilla ja työmatkoilla niin, et joudu keskeyttämään työtehtäviä kesken puhelimen täristessä Facebook -päivityksiä.
-
Eristäytyminen
Monesti tuntuu siltä, että sosiaalinen media täyttää kaikki sosiaalisuuden tarpeet. Tunnissa kerkiää juttelemaan niin Australian serkulle, jakaa omat kuulumiset kymmenille kuin jutustella vanhojen koulukavereiden kanssa joita ei ole tavannut vuosiin.Kaikki edellä mainittu on ehdottomasti sosiaalisen median vahvuuksia ja hienouksia, mutta riskinä on, että sen jälkeen ei jaksa enää lähteä kaverille sen suomen serkun kanssa tai lähteä illalliselle ystävien kanssa. Näin sosiaalinen media voi välillä yhdistää, mutta pahimmassa tapauksessa se voi myös eristää. Ole siis tarkkaavainen, että sosiaalinen media tuo maailman luoksesi eikä vie sinua pois sen luota.
Sosiaalista mediaa ei kannata pelätä sen huonojen puolien vuoksi. Huonoja puolia on olemassa, mutta ne on monesti sidottu sosiaalisen median hienouksiin, kysymys on vain siitä, että sen käyttäminen ei mene ylitse. Sosiaalinen media yhdistää ja ilostuttaa, mutta se voi myös erottaa ja turruttaa. Tärkeintä on, että sosiaalisen median ongelmapuolet osaa tunnistaa ja näin niiden kanssa on helpompi elää.