Älypuhelimet helpottavat elämääsi

Älypuhelimien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenen aikana, kuten on myös niiden taso. Uusien julkaisujen mukana puhelimiin lisätään yhä korkealuokkaisempaa teknologiaa ja yhä uusia ominaisuuksia. Älypuhelimen suosiota selittää muun muassa sen käytännöllisyys. Jos puhelimeen on kiinnitettynä nettiyhteys, kuten nykyisin Suomessa lähes aina on, ovat älypuhelimen käyttömahdollisuudet lähes loputtomat ja helpottavat arkielämää huomattavasti.

Internet missä vain oletkin

Älypuhelimet, joissa on internetyhteys, ovat kaikkein kätevimpiä, sillä ne mahdollistavat internetin selaamisen missä ja milloin tahansa Suomen sisällä. Tämän huomaa usein vasta silloin, kun matkustaa ulkomaille, missä internetin käytöstä täytyy maksaa erikseen. Usein vain kodin luksuksena ja kirjastoissa sekä kouluissa mahdollinen internetin selaaminen ei nyt ole juttu eikä mikään.

Nyt puhelimen avulla voi hoitaa mitä tahansa asioita, mitkä täytyi ennen jättää vain kotikoneella hoidettavaksi. Tuliko mieleesi bussissa aihe, josta haluaisit etsiä lisää tietoa Googlen avulla? Jäikö resepti kotiin ja nyt pitäisi tarkistaa kaupassa ollessa, mitä pitikään ostaa? Kassajonossa muistuu mieleen, että unohtui siirtää rahaa tililtä toiselle? Taskusta vain puhelin esiin hetkessä tehtävä on suoritettu.

Interaktiivinen kartta mukanasi

Yksi älypuhelimen parhaita, elämää helpottavia ominaisuuksia on kartta, johon liittyy myös navigaattori sekä yksityiskohtaista tietoa esimerkiksi aukioloajoista ja osoitteista. Ennen eksyessään täytyi kysyä tietoa ohikulkijoilta tai vain kulkea eteenpäin, kunnes kohdalle sattui tuttu katu, mutta nykyään eksyminen on lähes mahdotonta, sillä älypuhelimesta näkee koska tahansa paikantimen avulla, missä olet.

Kartta osaa myös kertoa, mikä reitti on nopein tai sinulle kätevin määränpäähäsi, olipa sitten kyseessä automatka, julkinen liikenne tai kävely. Suomessa yleisesti myös pyöräreittitietoihin voi luottaa. Navigaattori helpottaa elämää huomattavasti autossa, jossa sisäänrakennettua navigaattoria ei ole. Kartalta on mahdollista myös tarkistaa suhteellisen ajan tasalla olevista tiedoista, mitkä ovat määränpääsi aukioloajat tai jos paikka on esimerkiksi suljettu pysyvästi. Saat kätevästi selville myös puhelinnumerot, osoitteet ja nettisivut kartan avulla.

Pankkiasiat ja ostokset

Eräs älypuhelimien kätevimmistä ominaisuuksista on pankkiasioiden hoitaminen. Erityisen kätevää tämä on silloin, kun tilisi on pankissa, joka tarjoaa käyttäjilleen mobiilipankkisovelluksen, mutta myös selaimella pankkiasiat yleensä onnistuvat. Esimerkiksi oman pankkitilin saldo on helpompi tarkistaa puhelimesta kuin automaatilta, eikä maksa mitään.

Jos mökillä muistat, että vuokra jäi maksamatta mutta tietokonetta ei ole mailla eikä halmeilla, älypuhelin pelastaa tilanteen. Myös erilaisista nettikaupoista ostaminen on älypuhelimella äärettömän helppoa. Jotkut käyttävät älypuhelinta jopa tarkistaakseen, maksaako tietty tuote vähemmän internetissä kuin kaupassa seisoessaan tuotteen vieressä. Ennen älypuhelimien aikaa vastaava ei olisi ollut mahdollista.

Yhteydenpito

Yhteydenpito on yksi ehdottomasti tärkeimpiä älypuhelimen elämää helpottavia asioita. Puhelin itsessään on aina olut yhteydenpidon väline eikä yhteydenpito ole koskaan ollut matkapuhelimien aikana kovin vaikeaa, mutta älypuhelin vie yhteydenpidon täysin uusiin ulottuvuuksiin. Puhelimella voi lähettää kuvia ystävälle, viestitellä ja soittaa ilmaiseksi sekä jakaa erilaisia sosiaalisessa mediassa tai muualla internetissä näkemiään asioita helposti. Myös yhteydenpidon muodot ovat muuttuneet ja moninaistuneet erilaisten yhteydenpitosovellusten myötä.

Älypuhelin karkottaa tylsyyden

Kun älypuhelin on taskussa, on aina mukana jotakin huvitusta. Älypuhelimella voi esimerkiksi lukea kirjaa tai uutisia, pelata pelejä tai katsella tv-sarjoja. Vastaavanlainen, yhtä pienen laitteen välityksellä viihtyminen ei koskaan ole ollut yhtä helppoa, kuin älypuhelimien aikana.

Oman ja muiden elämän taltioiminen

Ennen älypuhelimia valokuvaamisesta pitävän täytyi kantaa mukana erillistä kameraa kuvien ottamiseen. Nykyisin parhaiden älypuhelimien kamerat ovat jo lähes ammattikameroiden tasoa, joka mahdollistaa niin harrastekuvien, matkakuvien kuin perhekuvienkin ottamisen. Kuvia pääsee myös jakamaan mitä moninaisimmilla kanavilla. Näin tulee luotua albumi omasta elämästä vaivattomasti, jota voi tarkastella ilolla myöhemmin elämässä.

Yleiset tarvikkeet

Älypuhelimessa on yleensä mukana myös kalenteri, laskin, kello, kompassi sekä taskulamppu. Kuvittele näiden kaikkien kantamista mukanasi yksittäisinä esineinä verrattuna pelkkään älypuhelimeen. Säästät paljon tilaa ja painoa laukusta nappaamalla mukaasi vain älypuhelimen kaikkien näiden yksittäisten esineiden sijaan. Puhelimessa voi myös olla sanakirja, herätyskello, nauhuri, sää, muistio sekä askelmittari. Kaikki ovat tarpeellisia välineitä, mutta yksittäisinä esineinä vaikeita mukana kannettavia laitteita.

Sähköposti

Tämä on yksi älypuhelimien parhaita, mutta joistakin myös pahimpia ominaisuuksia. Älypuhelimesta on helppo tarkistaa sähköpostit ja usein puhelin kertoo, kun uusi sähköposti on saapunut. Tämä kätevä ominaisuus ärsyttää muita, sillä sähköposteista saa ilmoituksen silloinkin, kun on esimerkiksi lomalla tai nukkumassa. Ainakaan yksikään tärkeä email ei koskaan voi mennä ohitse.

Turvallisuutta ja terveyttä

Älypuhelimeen on mahdollista ladata omaa sijaintia jäljittäviä sovelluksia, jotka tuovat turvaa myöhään yöllä liikkuville. Puhelimeen on myös mahdollista ladata erilaisia lääkärisovelluksia, joissa pääsee juttelemaan ammattitaitoisen lääkärin kanssa livechatissa vaikka oman vuoteen pohjalta. Tarjolla on myös muun muassa näöntarkkuutta mittaavia sovelluksia sekä treenisovelluksia, jotka helpottavat päivittäisiä liikuntasuorituksia.

Monet näistä ovat täysin ilmaisia tai pientä rahasummaa vastaan ladattavia sovelluksia, jotka voivat säästää suurilta lääkäri- tai kuntosalikuluilta. Älypuhelimen avulla voi myös oppia soittamaan erilaisia soittimia, kokkaamaan ja vaikka rakentamaan leikkimökin, täysin ilmaiseksi ja ilman erillistä käyntiä kirjastossa.