Kuinka sosiaalinen media vaikuttaa aivoihimme?

Sosiaalinen media on ollut tutkijoiden suurennuslasin alla aina niistä ajoista lähtien, kun Facebook, Instagram, Twitter ja muut sosiaalisen median välineet ovat viihdyttäneet nuoria ja aikuisia ympäri maailman. Tutkijat ovat kartoittaneet sekä sosiaalisen median välineiden tuomia hyötyjä että myös haittavaikutuksia. Nykyään yhä enemmän keskitytään myös siihen, kuinka sosiaalinen media vaikuttaa erityisesti kehittyviin nuorten aivoihin ja teini-ikäisten mielenterveyteen. Se ei liene yllätys, että nykyään ahkerimmat nuoret viettävät jopa kolme tai enemmän tuntia päivästä eri sosiaalisen median kanavissa. Some-kanavista on tullut tärkeä osa päivittäistä kanssakäymistämme, etenkin nuorten kuluttajien keskuudessa. Yhä useampi nuori kokee, että suuri osa heidän kanssakäymisestään muiden nuorten kanssa tapahtuu netissä viestien, kommenttien ja tykkäysten muodossa.

Nuorten kasvatus internetin aikakautena

Nykypäivän nuoret ovat koko ihmishistorian ensimmäinen sukupolvi, joka tuskin edes kykenee kuvittelemaan elämää ilman internetiä, älypuhelimia ja sosiaalista mediaa. Mobiililaitteista on muodostunut eräänlainen käden pidennys, joiden avulla nykyään hoidetaan työt, nautitaan viihteestä ja kommunikoidaan ystävien ja tuttujen kanssa. Onko tämä hyvä vai huono asia? Se riippuu toki hieman siitä, miltä kantilta asiaa tarkastelee. Toisaalta nettimaailma, sosiaalinen media mukaan luettuna, luovat runsaasti uusia mahdollisuuksia, joista emme vielä parikymmentä vuotta sitten edes unelmoida. Oikein käytettynä sosiaalinen media saattaa vaikuttaa jopa positiivisesti nuorten kehitykseen. Joidenkin näkemysten mukaan liialla sosiaalisen median käytöllä voi kuitenkin myös olla paljon huonoja vaikutuksia. Liiallinen käyttö saattaa esimerkiksi vaikuttaa negatiivisesti nuoren henkilön kasvukehitykseen.

Hyviä puolia sosiaalisessa mediassa on muun muassa se, että teini-ikäiset itsensä ja huoliensa kanssa kamppailevat voivat löytää sieltä sekä tukea että neuvoja erilaisiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Anonyymi ilmapiiri mahdollistaa sen, että nuori saa tarvitsemansa avun ja tiedon ilman pelkoa siitä, että häntä leimattaisiin sen seurauksena. Kuten kaikki tiedämme, nuoruus tuo mukanaan monia varttumiseen ja ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä ja huolia, joiden kanssa nuoret eivät usein uskalla kääntyä ystävien tai perheenjäsenten puoleen. Sosiaalinen media tarjoaakin tässä kohtaa erinomaisen alustan ratkaisujen löytämiseksi. Positiivisena voidaan esimerkiksi nähdä myös se, kun nuoren sosiaalisen median kanavaan jakama kuva urheiluharrastuksesta tai terveellisestä ruokavaliosta saa ikätovereilta paljon positiivista palautetta ja kannustusta. Nuorille ikätovereiden vaikutus on tärkeä ja tällaisissa tapauksissa palaute voi olla todella hedelmällistä nuoren hyvinvoinnin ja terveyden kannalta.

Kuinka sosiaalinen media muuttaa aivoja?

Kalifornian yliopiston tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että sen lisäksi, että runsas sosiaalisen median käyttö muuttaa nuorten päivittäisen ajankäytön jakautumista tai nuorten välistä kommunikointia, sillä on suoranaisia vaikutuksia myös nuorten aivoihin. Tutkimukseen valittiin yhteensä 32 nuorta osallistujaa, jotka olivat ikäluokkaa 13-18. Magneettikuvatutkimusten avulla seurattiin, kuinka nuorten aivot reagoivat esimerkiksi siihen, kun heidän sosiaaliseen mediaan lisäämänsä kuvat tai postaukset saavat paljon tykkäyksiä tai kommentteja. Osallistujille näytettiin 148 sosiaaliseen mediaan lisättyä kuvaa, joista 40 oli osallistujien itsensä lisäämiä. Tutkimustulokset osoittavat, että teinien nähdessä kuviensa tai postaustensa saaneen paljon tykkäyksiä ja kommentteja, heidän aivojensa nucleus accumbens -osa aktivoituu. Tämä suomeksi aivon palkitsemisjärjestelmänä paremmin tunnettu osa-alue on sama kuin mikä aktivoituu silloin, kun ihminen esimerkiksi syö suklaata tai voittaa makeasti kasinopelissä. Toisin sanoen, tykkäysten näkeminen oman kuvan tai päivityksen yhteydessä saa aivoissamme aikaan samoja tunteita kuin se, kun esimerkiksi pelaaja voittaa kolikkopelejä pelattaessa. Kyse on siis varsin koukuttavasta tunteesta.

Yhteenvetona todettakoon, että sosiaalisen median tultua osaksi jokapäiväistä elämäämme mikään ei tule enää koskaan olemaan ennallaan. Lapsuus ja nuoruus eivät ole enää entisensä. Tärkeintä on kuitenkin keskittyä kehittämään sosiaalisen median tuomia monia positiivisia aspekteja, kuten sen luomia mahdollisuuksia ihmissuhteissa, vertaistuessa ja mielenterveyden vahvistamisessa.