Sosiaalinen media ja työnhaku

Sosiaalinen media ei ole nykypäivänä tapa pysyä pelkästään yhteydessä ystäviin, vaan se on myös informaation levittäjä ja paljon muuta. Samalla, kun sosiaalisesta mediasta on tullut yhä tärkeämpi osa meidän elämäämme, on siitä myös tullut oleellinen osa työelämää eikä sen arvoa työnhaussa kannata missään nimessä aliarvioida.

Ensinnäkin, moni yritys laittaa työpaikka ilmoituksensa ensin sosiaaliseen mediaan sen edullisen hinnan takia ja toisekseen moni yrittää rekrytoida suoraan käyttäen sosiaalisen median verkostoja. Ongelmana on, että vaikka moni työnantaja etsii työntekijöitään sosiaalisen median kautta, on moni työnhakija vielä aikaansa jäljessä ja jumiutunut vanhoihin työnhakemisen keinoihin.

Ensimmäinen askel sosiaalisen median kautta työn löytämiseen on etsiä mahdolliset työnantajat, joille haluaisit työskennellä. Seuraamalla eri yhtiöiden sivustoja voit päästä ensimmäisenä uusien avautuvien työmahdollisuuksien pariin. Useat yritykset nimittäin jakavat uudet työpaikkailmoituksensa ensin sosiaalisessa mediassa, ja nopea reagointi voi saada juuri sinulle unelmien työpaikan.

Sosiaalinen media ja työnmetsästys

Sosiaalinen media antaa työnhakijoille erinomaisen mahdollisuuden luoda vahvan ja monipuolisen profiilin, joka houkuttelee työnantajia sen pariin. Luomalla huolellisesti oman profiilin, joka heijastaa taitojasi ja kykyjäsi voit nopeasti päästä juuri oikeiden ihmisten huomioon samalla rakentaen omaa ammatillista brändiäsi.

Brändäämisestä onkin tullut yhä suurempi osa urakehitystä ja sosiaalinen media on erinomainen työkalu sen kehittämiseen ja juuri sen takia kannattaa pitää huolta, että käytät samaa nimimerkkiä läpi eri sosiaalisten medioiden ja pidä profiilit ajankohtaisina niin sijainnin kuin ammatillisten kiinnostustenkin puolelta.

Kun olet onnistunut luomaan hyvin luodun ja hiotun profiilin sinun täytyy kyetä luomaan verkostoja, jotka ovat oleellisia sinun tavoitteiden kannalta. Ensinnäkin kannattaa seurata työnvälitys yrityksiä sosiaalisessa mediassa, sillä niiden kautta voi avautua yllättäviäkin mahdollisuuksia. Tämän lisäksi jos tiedät tarkemmin mitä työtä haet niin verkostoidu oleellisten työnantajien kanssa.

Työnantajien seuraamisen ainut hyöty ei ole uusien työpaikkojen avautuminen, mutta seuraamalla näitä yrityksiä voit saada tärkeää tietoa yrityksestä. Kun lopulta pääset työhaastatteluun yrityksen työkulttuurin ja tyylin tuntemus voi koitua suureksi eduksi. Työhaastatteluun lähtiessä kannattaa tehdä vielä syvemmältä luotaavaa tutkimusta yrityksestä niin perinteisin keinoin kuin sosiaalisen median kautta. Pelkkä sosiaalisen median kommunikaation seuraaminen auttaa saamaan etulyöntiaseman moniin muihin työnhakijoihin verrattuna, koska voit luoda juuri oikeanlaisen kuvan itsestäsi.

Kuinka tärkeä sinun profiilisi on?

On vaikea sanoa tarkalleen kuinka paljon kukin yksittäinen työnantaja välittää työnhakijoiden sosiaalisen median presenssistä, taikka somemaineesta. Kuitenkin on varmaa, että kaikki työnantajat tulevat tarkistamaan ne ennen työhaastatteluun kutsumista.

Tietyillä aloilla, erityisesti internetissä paljon toimivilla aloilla, sosiaalisen median profiilit varmasti merkitsevät paljon. Juuri tämän takia kannattaa olla tarkkaavainen, minkälaisen kuvan itsestään haluaa välittää sosiaalisen median kautta. Sosiaalisessa mediassa kannattaakin olla ulospäin näkyviltä osilta käyttää ammattimaista kieltä ja jakaa sinut hyvässä valossa näyttävää informaatiota.

Kuvat, päivitykset ja viestittelyketjutkin voivat kertoa paljon sinun arvoistasi työnantajalle. Vaikka nämä eivät liity sinun pätevyyteesi, niin arvojesi pohjalta työnantaja kykenee arvioimaan paremmin sovitko työpaikan kulttuuriin, joka on usein oleellinen osa palkkauspäätöstä.

Tiivistettynä kannattaa pitää huolta minkälaisen kuvan itsestään antaa sosiaalisessa mediassa. Jos haluat pitää yksityisasiat yksityisinä voit piilottaa paljon informaatiota ulkopuolisilta ja sen sijaan jättää vain kuvat työkonferensseista tai muut asiat, jotka saavat sinut näyttämään hyvältä piilottaen kommentit villeistä polttaribileistä ja kosteista uudenvuodenaatoista.

Sosiaalisen median profiilin rakentamiseen löytyy myös tarkempia ohjeita niitä kaipaaville. Luomalla hyvän profiilin voit parantaa omia mahdollisuuksiasi päästä haluamaasi työpaikkaan.

Vinkkejä Facebookkiin

Yksi helppo tapa informaation piilottamisen sijaan on yksinkertaisesti luoda kaksi profiilia. Monet työnantajat tarkistavat Facebookin kuin Linkedlnin. Juuri tästä syystä voi olla mieluisampaa luoda kaksi profiilia; yksi, joka on puhtaasti yksityiseen käyttöön ja toinen, joka on tarkoitettu ammatillisiin tavoitteisiisi.

Ammatilliseen profiiliin kannattaa lisätä tietoa omista erikoistaidoista ja osaamisesta. Lisää yksityiskohtaisesti tietoa koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Pidä huoli, että ammatillisen profiilin kieli on huolellista ja jaat sillä ammatillisesti relevanttia materiaalia. Hyvä puoli ammatillisesta profiilista on myös se, että sinun ei täydy sekoittaa työelämän kontakteja omien ystäviesi kanssa.

Vinkkejä Linkedlniin

Älä jätä profiiliisi aukkoja, sillä täydellinen profiili houkuttaa työnantajia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että profiilit, joista löytyy kuva menestyvät kilpailussa jopa seitsemän kertaa paremmin kuin kuvattomat profiilit. Linkedlniä käyttäessä on myös tärkeää, että osaat käyttää avainsanoja profiilisissasi. Avainsanat ovat paras tapa saada headhuntereita löytämään profiilisi ja mahdollisesti tarjoamaan sinulle töitä.

Rakenna kattava verkosto, jossa on ainakin 50 kontaktia. Iso verkosto parantaa sinun mahdollisuuksia päästä kontaktiin oikeiden ihmisten kanssa sinun alallasi. Kaikkien kontaktien ei täydy olla puhtaasti oman alan tekijöitä juuri sillä hetkellä, vaan kontaktit tulevaisuuden toivoihin ja kiinnostaviin aloihin voivat auttaa sinua pitkällä tähtäimellä.

Kerää suosituksia profiilisi vahvistamiseksi. Jokainen suositus on eduksesi, joten yritä kerätä suosituksia niin kollegoilta, tutuilta kuin entisiltä ja nykyisiltä työnantajilta, vaikka jopa vanhoilta luennoitsijoilta.

Työnhaussa kannattaa käyttää kaikkia keinoja, että saat maksimaaliset edut. Twitterissä omien työkokemusten jakaminen ja oikeissa ketjuissa kommentointi voi niin ikään olla suureksi avuksi. Sosiaalinen media voi olla se viimeinen naula joka antaa sinulle uuden työpaikan, tai tuo sinulle yllättävän mahdollisuuden.