Vuonna 2016 tehty tutkimus pyrki selvittämään, mitä sosiaalisen median palveluita suomalaiset nuoret käyttävät kaikkein eniten. Suomi Oy:n ja Oulun kaupungin sivustys-ja kulttuuripalveluiden yhteistyönä tehty tutkimus toteutettiin koko Suomen kattavana kyselynä netin välityksellä. Osallistujille esitettiin lista yli sadasta tunnetuimmasta sosiaalisen median palveluista satunnaisessa järjestyksessä, jotta kaikkein tunnetuimpien palveluiden nimet eivät erottuisi liian selvästi. Tutkimustulokset osoittivat, että suomalaisnuorten suosituimpiin palveluihin kuuluvat WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Spotify, Snapchat, Facebook Messenger, Skype, Twitter ja Steam. Osallistujista jopa 88 % kertoi käyttävänsä WhatsAppia, 85 % YouTubea ja 81 % Facebookia. Kolmen esikärjen jälkeen palveluiden suosio hajaantuu selvemmin. Tutkimustuloksissa on havaittavissa myös eroja eri ikäluokkien ja sukupuolten välillä.
Suosituimpia YouTube, WhatsApp ja Facebook
WhatsApp ja YouTube ovat suosituimpia etenkin 13-18 -vuotiaiden keskuudessa, kun taas 19. ikävuoden jälkeen suosio lähtee hieman laskuun. Facebookin kohdalla tilanne on päinvastainen – siirryttäessä 17. ikäluokasta ylöspäin sen suosio peräti kasvaa ja kaikkein suosituin kyseinen sosiaalisen median palvelu onkin 23-29 -vuotiaiden keskuudessa.
Snapchat puolestaan on myös suosittu nimenomaan nuorten, alle 22-vuotiaiden keskuudessa. Edellä mainittujen palveluiden ohella listalta löytyvät myös Pinterest, Tumblr, Twitch, Tinder, Periscope ja Steam, joita tarkastelemme tarkemmin alla.
Kuvapalveluiden suosio jatkuu
Pinterest on suosittu sosiaalisen median palvelu, jossa rekisteröityneet käyttäjät pääsevät jakamaan linkkejä ja kuvia ilmoitustaulumaiseen tyyliin. Pinterestissä on mahdollista esimerkiksi luoda johonkin tiettyyn teemaan, kuten elämäntapaan, muotiin tai harrastukseen liittyviä kuva- ja linkkikokoelmia.
Tumblr on varsin tunnettu blogipalvelu, joka mahdollistaa blogikirjoitusten, videoiden, linkkien, kuvien ja musiikin tallentamisen ja jakamisen. Tällä hetkellä alustalla on jopa 46,2 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää.
Pelipalveluiden helmet
Twitch on videon suoratopalvelu, joka on suunnattu tietokone- ja konsolipelaajille. Tästä suositusta palvelusta huhuttiin muutama vuosi sitten, että Google olisi ostanut sen, mutta vain kuukausia myöhemmin selvisi, että itse asiassa Amazon oli ostanut Twitchin liiketoiminnan itselleen.
Toinen suosittu pelipalvelu on Steam, joka mahdollistaa pelien asentamisen ja päivittämisen käyttäjien laitteille, sekä pelien tallentamisen pilveen. Steam on myös sosiaalinen palvelu, jonka keskeisenä ominaisuutena on mahdollisuus keskustella reaaliajassa muiden pelaajien kanssa. Palvelu on käytettävissä Microsoft Windowsilla, OS X:lla ja Linuxilla ja sen tarjontaan kuuluu lähes 10 000 maksullista ja ilmaista peliä lukuisilta eri pelitaloilta. Steamin kautta käyttäjän on mahdollista esimerkiksi ostaa sekä suurten pelitalojen kuten Valven huippusuosittuja pelejä, että myös pienempien peliyhtiöiden pelejä. Valikoimaan kuuluu muun muassa action-, indie-, urheilu- ja kilpa-autopelejä. Myös nettikasinoiltakin tuttuja kolikkopelejä löytyy Steamin listoilta.
Steamin kautta voi ostaa kaikki Valven pelit (esimerkiksi Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive ja Team Fortress 2), sekä monien muiden pelitalojen pelejä. Tarjolla on myös pienien peliyhtiöiden pelejä, sekä ns. casual-markkinoille tarkoitettuja pelejä.
Käytettävyys ja vuorovaikutteisuus tärkeimpiä ominaisuuksia
Kuten aiemmin mainittua, WhatsApp, Facebook, Instagram ja Twitter vievät ehdottomasti voiton suosituimpina sosiaalisen median palveluina. Vuonna 2012 julkaistu Tinder on myös monelle tuttu. Etenkin nuorten sinkkujen suosima sosiaaliseen verkostoitumiseen ja nettideittailuun tarkoitettu mobiilisovellus on tänä päivänä jo todella olennainen osa deittailuskeneä.
Suosittujen sosiaalisen median palveluihin kuuluu myös sosiaalinen suoratoistopalvelu Periscope, jonka avulla käyttäjät voivat lähettää puhelimellaan videokuvaa. Palvelun tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu sen tarjoama vuorovaikutteisuus muiden käyttäjien kanssa.
Kun kyselyyn osallistuneilta nuorilta kysyttiin, mitkä sosiaalisen median palveluiden ominaisuuksista ovat heille tärkeimpiä, käytettävyys ja kavereiden lisäämisen ja seuraamisen mahdollisuus nostettiin eniten pöydälle. 86 % vastaajista sanoi hyvän sosiaalisen median palvelun olevan helppo käyttää, 79 % arvosti sitä, jos palvelu oli saatavilla myös mobiililaitteille ja 70 % piti tärkeänä sitä, että palvelussa on paljon tuttuja ja kavereita.